خودرو الکتریکی
دنیایی که این روزها ما تجربه می کنیم سرشار است از تغییرات گسترده و استفاده از تکنولوژی های جدید که در همه بخش ها،رشته ها و صنایع به کار گرفته می شود.یکی از این موارد صنایع خودروسازی است که آهسته آهسته (بعد از تولید خودروهای هایبریدی) به سمت تولید خودروهای تمام الکتریکی می روند.یکی از مهمترین دلایلی که سبب گسترش این مسئله شده آسیب زدن کمتر به محیط زیست و همچنین قطع استفاده از منابع فسیلی می باشد ولی در ادامه خواهیم گفت که چاقو ممکن است دسته خودش را نیز ببرد!
باتری لیتیوم یونی
این نوع باتری از خانواده باتری های قابل شارژ می باشد که در زمان استفاده یون های لیتیوم از الکترود منفی به سمت الکترود مثبت و در هنگام شارژ باتری،بصورت برعکس یا وارونه حرکت می کنند.با توجه به پیشرفت های چشمگیر در این نوع باتری ها،وزن و حجم آنها هر روز در حال کاهش می باشد.
معضل بازیافت باتری
با افزایش سرعت تولید خودروهای الکتریکی در سراسر جهان، یک پیامد ذاتی افزایش متقابل تعداد باتریهای لیتیوم یونی از کار افتاده خواهد بود که بر خلاف باتریهای معمولی سرب اسیدی خودروها، دفع آنها دشوار است.طبق مطالعات و اظهارنظرهای مختلف،این باتری ها برای کارایی بیشتر ساخته می شوند و هنوز ساز و کار مشخصی برای آینده این نوع باتری ها تعیین نشده است که چه کسی این ها را بازیافت خواهد کرد!
یکی از یافتهها این است که شیمی باتری میتواند بر تأثیر محیطی کلی آن تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، کبالت یک ماده باتری رایج است که وقتی استخراج می شود، انرژی بر و برای محیط زیست مضر است. جایگزینی کبالت با نیکل میتواند این نگرانیها را کاهش دهد، اما اکثر سناریوهای چرخه حیات این باتری ها نشان میدهند که اختلاف هایی وجود دارد. بعنوان مثال کبالت، حتی در مقادیر نسبتاً کم، در کاتد باتری منجر به محیط اکسیداتیو بسیار کمتری برای سایر اجزا شده، طول عمر باتری را افزایش میدهد و شرایطی را برای استفاده مجدد و بازیافت مواد افزایش میدهد اما هزینه پایین کبالت و ارتباط با نیروی کار ارزان باعث شده است که این ماده به طور معمول در باتری های ارزان قیمت مورد نیاز برای آینده نامطلوب تلقی شود.
راه حل بازیافت
گرافیت رایج مورد استفاده به عنوان ماده فعال آند در نظر گرفته می شود که بازیافت آن سخت است و هنگام احتراق دی اکسید کربن منتشر می کند.اکثر تأسیسات بازیافت امروزی در از بین بردن باتریهای ماشینهای بسیار غنی شده و بازیابی مواد اولیه آنها با مشکل مواجه هستند.متخصصین علم شیمی می گویند: اگر سیاستگذاران بتوانند جداسازی گرافیت یا روشهای بازیافت نوظهور را ترویج کنند، تأثیرات زیستمحیطی را به میزان چشمگیری کاهش خواهد داد.